Tre vägar till muraryrket

För att bli murare kan du gå gymnasiets bygg- och anläggningsprogram eller en vuxenutbildning. Du kan också vara traditionell lärling hos ett företag som ger dig grundutbildningen samtidigt som du läser de teoretiska ämnena på distans. För att få yrkesbevis ska du ha arbetat cirka 6000 timmar och därefter visa att du klarar de teoretiska och praktiska kompetensproven.

Alexander bytte jobb från försvaret till murarlärling

Alexander Steisjö arbetade inom försvaret som gruppchef bland annat, men ville ha ett långsiktigt och mer praktiskt arbete hemma i Norrköping. Han såg en annons från Åby Fasad och sökte till vuxenlärling som murare. Han var då 24 år. Han har idag arbetat mer än de 6000 timmar som krävs och har lyckats erhålla sitt yrkesbevis.

– Jag tog en chansning och sade upp mig från försvaret. Man måste våga testa. Åby Fasad är i grunden ett familjeföretag där vi känner varandra väl och man blir inte en i mängden, utan känner att man är en del av företaget. Arbetsuppgifterna är väldigt varierande och jobbet blir inte enformigt. Speciellt kul är det att mura fasader. Jag har också fått testa på stuckaturer och listdragning i äldre kulturfastigheter vilket är väldigt roligt och stimulerande.

Alexander menar att jobbet som murare passar den som har en god fysik och tål att vara ute i alla väder.

– Arbetsmarknaden är god, och med alla pensionsavgångar framöver kommer det inte saknas jobb. Själv hoppas jag kunna fortsätta att utvecklas inom yrket.

Senast uppdaterad 09 februari 2023